Ramen burger to jeden z bardziej zwariowanych przepisów jakie robiliśmy. Zjedzenie go łączy się z upapraniem sosem, jajkiem i wszystkim co w niego włożyliście. Ale wiecie co? – Warto! Nasza wersja jest opcją bezglutenową tradycyjnego (jeśli ramen burger można nazwać w ogóle tradycyjnym przepisem) przepisu, w którym używa się makaronu z zupek chińskich.
Potrzebujesz:
opakowanie makaronu ryżowego (lub innego bezglutenowego np z mąki gryczanej)
- 500g mięsa (my użyliśmy wieprzowo-wołowe)
- 2 cebulki ze szczypiorkiem
- sałatę
- 1 jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj makaron. Odcedź i schłodź. Wymieszaj jajko w misce i zanurz w nim makaron. Do foremek, które nadadzą kształtu “bułkom” włóż folię i wypełnij je makaronem. Przykryj folią. Po zrobieniu wszystkich makaronowych bułek, włóż całość do lodówki na 20-30min. W tym czasie zabierz się za mięso. Wymieszaj mięso z przyprawami i posiekaną cebulą ze szczypiorem. Możesz dolać odrobinę sosu sojowego lub sosu rybnego. Uformuj w podobnej wielkości co bułki kotlety i smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Nasze bułki smaż podobnie – na patelni. Temperatura ma wędrować do góry i ściąć jajko w strukturze makaronu. “Bułki” mają być lekko chrupiące i trzymać strukturę. Jajko sadzone (opcjonalnie) usmaż wbijając je na patelnię z niewielką ilością tłuszczu. My czasami lekko podlewamy wodą i kładziemy przykrywkę. W ten sposób nie musimy przerzucać go na drugą stronę, gdyż para zetnie je też z góry. Składaj hamburgera jak chcesz i z czym chcesz. U nas to była sałata, kotlet, musztarda, cebula, jajko.
Uwagi: jedz na talerzu 😉