Prosty i szybki przepis na danie z regionów śródziemnomorskich. Wykorzystujemy kapustę włoską oraz pikantną kiełbaskę. Smaczne, lekkie danie na 15min. w kuchni.
Potrzebujesz:
- ¼ kapusty włoskiej
- 200g kiełbasy chorizo (może być jakaś fajna polska kiełbasa suszona, chorizo jest z papryką i to jej sekret)
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (przyprawa, sproszkowana)
- ½ chili
Przygotowanie:
Zagotuj wodę i wrzuć do niej obrane liście kapusty. Gotuj przez 5min. Im woda bardziej gorąca, tym kolor warzyw będzie intensywniejszy (dlatego pamiętaj aby wrzucić liście do wrzątku). W tym czasie, obierz cebulę i pokrój kiełbę w kostkę. Dorzuć posiekane chili. Podsmaż wszystko na patelni z oliwą. Tak z 5min. Posyp czerwoną papryką. Dorzuć kapustę i wszystko wymieszaj. Oczywiście odsączyłaś/eś wcześniej kapustę z wody..? Podawaj ciepłe, polane oliwą.