Lubimy szybki i proste przepisy. Przy wielu obowiązkach codzienne gotowanie może nastręczać problemów i zniechęcać do dalszych prób. Dzisiaj wykorzystujemy ziemniaki i zapiekamy je z chili i jajkami.
Potrzebujesz:
- ok 4-5 jajek
- 4 średnie ziemniaki
- całe średnio ostre chili
- sól, pieprz i oliwę
Przygotowanie: Obierz ziemniaki (skórka jest trująca) i podgotuj je przez 10min w osolonej wodzie. Ostudź i pokrój w plasterki. Wrzuć na patelnię z oliwą i podsmaż aż się zarumienią. Dodaj chili. Rozłóż po równo w tartaletki i zalej zbełtanym jajem. Piecz przez 15min w piekarniku nagrzanym do 180*. Możecie podawać w tartaletkach lub wyjąć zapieczoną zapiekankę, niczym babkę piaskową z foremki i podawać na talerzu. Można posypać świeżym, chrupiącym szczypiorkiem.