Jedzenie jednego rodzaju ryb, z jednego akwenu nie jest najlepszym pomysłem. Zróżnicowanie powoli nam uniknąć skumulowania szkodliwych substancji. Dzisiaj świeży dorsz nadziewany pietruszką.
Potrzebujesz:
- filety z dorsza
- łyżkę masła
- łyżkę oliwy
- natkę pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
warzywa do pieczenia:
- pietruszkę w plastrach
- ziemniaki
- buraka
- dużą cebulę
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwę
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki, pokrojone w ćwiartki podgotuj przez 15 minut w osolonej wodzie. Nastaw piekarnik na 200*. Na blachę wrzuć pokrojone warzywa i podgotowane i odsączone ziemniaki. Wszystkie kroimy w ćwiartki. Czosnku nie obieramy – wrzucamy ząbki. Fajnie później się je wyciska. Smakują delikatnie. Oblej wszytko oliwą, posól solą gruboziarnistą i wstrząśnij, żeby wszytko się równo oblepiło. Wrzuć do piekarnika na 30min. W tym czasie zajmij się rybą. Umyj ją i osusz. Natnij w kilku miejscach na głębokość 1cm, tak żeby powstały kieszonki na nadzienie. Posiekaj drobno pietruszkę. Wrzuć ją do miseczki i wymieszaj z łyżką masła, łyżką oliwy i drobno posiekanym ząbki czosnku. Powypychaj rybę nadzieniem. Posól z zewnątrz rybę z obu stron i wrzuć do piekarnika na warzywa. Warzywa do tego czasu powinny być już złociste i pachnące. Możesz zetrzeć na całość trochę skórki z cytryny. Piecz całość jeszcze 15min (warzywa 45min, ryba 15min).