Czy wiecie ile ciekawych warzyw można dostać jeszcze na targu? Znaleźliśmy dynię! Bardzo ją lubimy ze względu na szybkość przygotowania i charakterystyczny delikatnie słodkawy smak. Pasuje praktycznie do każdego dania.
Potrzebujesz:
- kawałek dyni – 500-700 gram
- chili
- ½ łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki oregano lub mieszankę przypraw meksykańskich
- 1 czerwoną cebulę
- 1 ząbek czosnku
- chorizo lub jakąś inną suchą i tłuściutką kiełbasę
- 2 średnie pomidory (idealne byłyby koktajlowe!)
Przygotowanie:
Obierz dynię i pokrój w kosteczkę i wrzuć na patelnię z oliwą. Przykryj pokrywką i smaż przez 5-7min. Dorzuć przyprawy i resztę składników. Smaż przez kolejne 5-10min. Wszytko ma zmięknąć, a przyprawy mają uwolnić swój aromat. W między czasie pokrój chorizo na plastry i grilluj. Wymieszaj na patelni kiełbaski z warzywami. Skrop oliwą i podawaj na gorąco.