Dzisiaj bardzo delikatnie. Ryba gotowana w imbirze z warzywami. Przepis od znajomego #Tadashi Igawa 🙂 Wykorzystywany był nie raz w czasie studiów (przepis, nie znajomy!).
Potrzebujesz:
- 15min wolnego czasu!
- rybę białą. Raczej świeżą niż mrożoną.
- imbir wielkości kciuka
- cukier (1 łyżeczka na 1 rybę)
- sól lub sos sojowy
- warzywa – np brokuły
Przygotowanie:
Pokrój imbir w paseczki i wrzuć do wody. Doprowadź ją do wrzenia. Dorzuć cukier i zamieszaj. Gdy woda przestanie bulgotać włóż rybę. Woda ma być gorąca ale nie bulgocząca, żeby ryba się nie rozpadła. Trzymaj tak rybę 7-8 min aż się zetnie. Do gotującej się, posolonej wody z imbirem wrzuć warzywa. Gotuj 2-3 minuty. Im gorętsza woda tym więcej składników zostanie w warzywach a brokuły nabiorą intensywnego koloru. Na talerzu skrop wszystko cytryną.