Ostatnio często zastanawiamy się nad tym, jak dużo czasu marnuje się na bezsensowne kłótnie, zarówno te pomiędzy paleo “wyznawcami” jak z wegetarianami lub nawet weganami. Nie bierzemy w ogóle pod uwagę iż duża część diety paleo pokrywa się z wegetariańską. Znajomy z pracy wkleił mi na fejsa zdjęcie z 10 plastrami boczku i jednym zielonym listkiem na środku. Pod spodem był napis: zrobiłem sałatkę. Oczywiście mam/y dystans do siebie. Cóż zrobić kiedy nauka wyzwoliła nas ze strachu przed nasyconymi tłuszczami? – Obwijać wszystko boczkiem! 😉 Ale tak poważnie, spoglądając na swój obiad, zauważyłem górę warzyw! Szczerze mówiąc to jeszcze nigdy tyle ich nie jedliśmy. I tu odnajdujemy właśnie wspólny mianownik ze znajomymi “obrażonymi” na mięso. Dzisiejszy przepis jest zaczerpnięty właśnie z wegańskiej strony! Smacznego!
potrzebujesz:
- 1 banana
- 1 dojrzałe awokado
- 3-10 łyżek kakao (my lubimy bardzo wytrawne, więc dajemy dużo)
- kilka migdałów lub innych orzechów do dekoracji
Przygotowanie:
Pokrój banana i zamroź go. Może obierz wcześniej ze skórki, bo cholernie ciężko się obiera takie kostki lodu.. Obierz awokado, wyjmij pestkę i wrzuć do melaksera. [Oglądaliście amerykańskie telezakupy, w których pokazywano jak melakser, chyba wyposażony w silnik od kosiarki, mieli piłeczki do golfa, ipody itp? Przydałby się pod choinkę taki.. ;)]. Zmiksuj wszystkie składniki (kakao, awokado, zamrożonego banana). Możesz dodać do musu co lubisz. Może wanilie, pomarańczę, suszone owoce, cynamon itp. Całość posyp zmielonymi orzechami.