Placki dyniowe
Jestem po pierwszych zajęciach na studiach podyplomowych z dietetyki wspomagania żywienia w sporcie! Podczas wykładu o chorobach jelitowych usłyszałem zdanie, które rozlało się miodem na mojej duszy! “Należałoby stosować dietę paleo”. Oczy mi się zaświeciły ja Salior Moon lub Son Goku po zobaczeniu fasolek senzu! W czasie gdy ja się dokształcam Aluśka gotuje i piecze przepyszne paleo dania! Dzisiaj jedno z nich. W dalszym ciągu dyniowo. Przepis zapożyczyliśmy od naszej koleżanki https://www.facebook.com/pages/Kinga-%C5%BBuralska-YOUR-COACH/595401703815955?fref=ts ! Pozdrawiamy! Dodaliśmy do niego nasze bolognese, ale kombinacja jest na prawdę dowolna.
Potrzebujesz:
- dyniowe purre 200-300gram
- 3-4 łyżki mąki ryżowej
- 2-3 jajka
Sos bolognese:
http://www.barbellkitchen.pl/post/62918653008/58-spaghetti-z-dyni-makaronowej
Przygotowanie:
Zmieszaj wszystko w melakserze, dopraw solą i pieprzem. Ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikowego. Wlej na rozgrzaną patelnię. Smaż z każdej strony aż się przypiecze. Podgrzej sos bolognese i udekoruj kolendrą lub pietruszką. Naleśniki mogą się trochę łamać. Ale smakują wybornie!