#55 zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

imageJesień to zdecydowanie dyniowa pora. Wielu z Was pewnie kojarzy ją z hallowinowymi maskami-lampionami wyciętymi z wydrążonej dyni. Dla nas bardziej interesujący jest miąższ. Jest dobrym źródłem potasu i kwasu foliowego, więc jest doskonałym warzywem dla ciężarnych. Wiedzcie też, że 100 g to tylko 30 kcal! Z dodatkiem mleczka kokosowego idealnie wpasowuje się w paleo dietę! Danie niskowęglowodanowe, gdyż 90% dyni to woda, bogate w sycące tłuszcze i składniki odżywcze.
Potrzebujesz:

  • ok 1kg
  • 1 cebula
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 0,5 litra bulionu
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry (lub curry w proszku)
  • 1 łyżka startego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • kolendra do dekoracji

Przygotowanie: Pokrój cebulę w kosteczkę i wrzuć na patelnię. Duś do miękkości. Dodaj łyżeczkę pasty curry, imbir i posiekaną papryczkę chilli. Duś 3min (aż poczujesz aromat). Wrzuć pokrojoną dynię, zlej bulionem i duś pod przykryciem aż zmięknie. Wlej mleczko kokosowe. Wymieszaj i wlej wszystko do melaksera. Bo zblendowaniu zagotuj wszystko jeszcze raz i dopraw solą, pieprzem i kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *