Co może być lepsze na śniadanie niż bekon i jajka? – Więcej bekonu i jajek! Nie wiem czy to się kiedyś znudzi.. Wpływ na lipoproteiny niskiej gęstości (LDL) żaden (przynajmniej u większości zdrowych ludzi i pod warunkiem, że nie dorzucisz francuskich bułeczek z nuttellą). Przy okazji dla wszystkich zainteresowanych i cierpliwych załączam 2 linki do podcastów o cholesterolu:
http://robbwolf.com/2012/09/25/chris-kresser-episode-151/
https://vimeo.com/45485034
Jak to ktokolwiek przesłucha to będzie miszczem Ale, ale! Babeczki stygną!
Potrzebujesz:
- Bekon pokrojony w plastry
- jajka – jedno duże na jedną babeczkę, lub 2 małe
- tymianek (bardzo pasuje do jajek)
- sól, pieprz
Przygotowanie: boczek podsmaż trochę (nie może być chrupiący). Jajka rozbij i wybełtaj z przyprawami. Nagrzej piekarnik do 180-200stopni. Foremki natłuść. Ułóż boczek na brzegach i zalej jajkami. Piecz ok 15-20 minut. Sprawdź po wyjęciu szpikulcem czy jajka się ścięły. Udekoruj świeżym tymiankiem. My dorzuciliśmy paprykę pokrojoną w kosteczkę.