Jest to jedna z potraw, którą musicie spróbować!!! Prostota wykonania i bogactwo smaku powinno zachęcić każdego do dalszych prób kulinarnych.
Kilka faktów: łosoś jest jedną z najtłustszych ryb morskich, zawarte w nim kwasy omega-3 stanowią ok 3,79g/100g, zawiera witaminy z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, układu nerwowego oraz serca (B1 -0,23mg/100g, dzienna dawka wynosi 2mg), wygląd skóry (B2 – w łososiu jest jej ok. 0,19mg/100g, dzienna dawka to 1,5mg), metabolizm białek i węglowodanów (B6 – łosoś w 100g zawiera ok. 0,98mg, dzienne zapotrzebowanie to 2mg), chroni przed anemią (B12 – na 100g ryby przypada ok. 5,3mg, dzienna dawka to ok. 6mg). Dodatkowo obecność witaminy A(44 μg/100g, zapotrzebowanie to 800 μg) i E zapobiega powstawaniu zmarszczek. Jej zawartość w łososiu to 4 mg/100g, czyli zaledwie połowa dawki, którą należy dostarczyć organizmowi w ciągu dnia. Witamina D oraz wapń i fosfor wzmacniają układ kostny. W 100 gramach ryby jest go zaledwie 0,4-1mg, gdy dorosły mężczyzna potrzebuje ok. 18 mg, a kobieta 27mg. (http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,11642558,Cala_prawda_o_lososiu.html)
Potrzebujesz:
- filet z łososia (jeśli chcesz zjeść ze skórą to trzeba ją starannie obrać z łusek i umyć)
- 100ml sosu teriyaki
- sok z połowy limonki
- 1cm startego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki cukru (daliśmy trzcinowy) lub miód
Przygotowanie: Przygotuj marynatę mieszając wszystkie składniki z miseczce, po czym włóż do środka filety. Odstaw na godzinę do lodówki. Po wyjęciu smaż po 3 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Skórka powinna być chrupiąca a wnętrze wilgotne. Przelej pozostałą marynatę do rondelka i gotuj przez ok 10min – do zgęstnienia. Polej sosem rybę na talerzu. Podaj z jarmużem, brokułami, szpinakiem (http://www.barbellkitchen.pl/post/53434770108/35-szpinak-w-oliwie-i-miesne-kuleczki) lub szparagami.
Rady: łosoś się pięknie prezentuje jak posypiesz go prażonymi ziarnami sezamu.