Przyszła sobota i relaksik przy książce. Cieszymy się ostatnimi ciepłymi dniami i delektujemy naszym bananowym “magnum”. Heh.. kiedyś te almondowe algidy stanowiły ulubiony zimny deser, teraz bardziej świadomi tego co nam służy a co nie, wybieramy naturalne produkty. W naszym deserze nie ma miejsca na syrop glukozowo-fruktozowy, stabilizatory E, lecytynę sojową, utwardzone tłuszcze roślinne itp!
Dzielimy się przepisem bo warto!
Potrzebujesz:
- banany (możesz użyć także innych, Twoich ulubionych owoców, np winogron, malin, truskawek itd)
- gorzka czekolada
- patyczki do szaszłyków
- płatki migdałów, wiórki kokosowe (opcjonalnie jako posypka)
Opis:
Banany wyjmij ze skórek i pokrój na połówki. Nabijaj każdą połówkę na patyczek do szaszłyków. Przygotowane banany na patyku włóż do zamrażalnika (na min. 3 godziny). W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Na zamrożonym bananie rozprowadź czekoladę. Uwaga! Czekolada bardzo szybko stygnie i staje się twarda, dlatego jeśli chcesz dodatkowo posypać deser wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi tak żeby się wtopiły w czekoladę, musisz działać szybko. My jednorazowo robimy więcej bananowych lodów i odkładamy gotowe do zamrażalnika. Mamy więc gotowy deser w pogotowiu.