#46 Paprykowe szaleństwo ze schabem

image
Wakacje dobiegają końca. Założenia PRów i poprawionych czasów nie do końca zbiegają się z tym co sobie założyłem. Duży wpływ na to miała kontuzja kolana. Nie jestem pewien czy to w ogóle zaleczyłem.. Nie mogliśmy pojechać na zawody odbywające się w  Bydgoszczy do wspaniałych Szubskich, czego bardzo żałujemy. Zostają teraz Łódź Garage Games. Czy wyjazd i start wypali, nie wiem. Na szczęście pogoda dopisuje i można skorzystać z darmowej witamy D.
Pochwalę się jeszcze, że od października idę na podyplomówkę z dietetyki w sporcie. Wykładowcy mnie pokochają lub znienawidzą 🙂

Przepis na obiad:
Zbliża się jesień więc warzywa robią coraz tańsze! Czas bezkarnie i maksymalnie korzystań z tego bogactwa witamin i składników mineralnych jakie nam oferują! Proponujemy więc duszoną paprykę ze schabem!

Potrzebujesz:

  • 3 duże, czerwone i dojrzałe papryki
  • 1 dużą cebulę
  • 3 łyżki octu winnego (stołowe)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pęczek bazyli
  • pocięty na kotlety schab
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy/oleju do smażenia
  • pęczek tymianku
  • 1-2 ząbki czosnku (cale w skórce, nie siekane)
  • szczyptę soli, pieprzu

Przygotowanie:
Pokrój paprykę i cebulę na paseczki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż aż puści soki (ok5min). Podlej sosem sojowym i octem winnym. Mieszaj. Warzywa powinny zmięknąć i pokryć się śliczną glazurą. Dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj. Zdejmij z ognia i wmnieszaj świeżą, posiekaną (grubo, lub nawet porwaną) bazylią. W tym czasie rozgrzej olej na drugiej patelni. Kotlety posól, popierz i uklep, że przyprawy się trzymały. Wrzuć na rozgrzaną patelnię razem z tymiankiem i czosnkiem. Oliwa przejmie smak i aromat przypraw. Czosnek możecie docisnąć, żeby wypuścił soki. Tymiankiem okładaj mięso, żeby oliwa przesiąkała przez zioło i oddawała aromat mięsu. Po przewróceniu na drugą stronę dodaj 2-3 plasterki masła i po jego roztopieniu polewaj mięso z wierzchu tłuszczem z sokami z mięsa i ziół. Smaż po 3-5min z każdej strony (zależy od grubości mięsa). Po zdjęciu z patelni daj “odpocząć mięsu” przez parę minut, żeby soki się równomiernie rozłożyły i nie wyciekły po pierwszym przekrojeniu. Możesz skropić kotlety kilkoma kroplami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *