SĄ PYSZNE!!!! Idealne po treningu. MÓWIĘ JAK JEST!!!! – Chuck
Składniki do przygotowania bajaderki:
- 2 banany
- 1 jabłko
- 1 gruszkę
- 1 nektarynkę
- wiórka kokosowe (ilość według uznania)
- migdały (ilość według uznania)
- bakalie (ilość według uznania)
- 8 jajek
- kakao naturalne ok. 3 łyżeczek
- 2 miarki białka o smaku czekoladowym (opcjonalnie)
Oczywiście (według upodobań) można eksperymentować ze składnikami i nie trzymać się sztywno tych wyżej wymienionych.
1. Sposób przygotowania: Owoce rozdrabniamy za pomocą blendera, aż uzyskamy płynna konsystencję. Całość przerzucamy do miski, gdzie dodajemy pozostałe składniki. I mieszamy..
2. Taką papkę wylewamy na patelnię i postępujemy tak jak w przypadku jajecznicy od czasu do czasu mieszając (około 15-20 minut na wolnym ogniu). W między czasie przygotowujemy „nadzienie” bajaderek w postaci masła orzechowego (nie jest to jednak koniecznością). Podobnie jak było z owocami- wrzucamy migdały do rozdrabniacza i mielimy aż do uzyskania kremowej konsystencji (migdały wydzielą po około 10 minutach swoje naturalne tłuszcze).
3. w między czasie przygotowujemy „nadzienie” bajaderek w postaci masła orzechowego (nie jest to jednak koniecznością). Podobnie jak było z owocami- wrzucamy migdały do rozdrabniacza i mielimy aż do uzyskania kremowej konsystencji (migdały wydzielą po około 10 minutach swoje naturalne tłuszcze)
4. gdy masa z patelni jest już gotowa czekamy, aż przestygnie, a następnie zabieramy się do lepienia kuleczek (dobrze przed tym jest zwilżyć ręce zimną wodą, żeby połowa masy nie zostawała nam na rękach)
5. do środka bajaderek wkładamy przygotowane przez nas masło migdałowe, lub coś innego np. śliwkę
6. gotowe kuleczki wykładamy na blachę pokrytą folia aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 °C
7. po około 4 minutach wyjmujemy bajaderki i obracamy je na drugą stronę
8. jeśli chcemy jeszcze bardziej urozmaicić możemy zrobić z białka czekoladową polewę. Aby to zrobić wsypujemy do miseczki miarkę odżywki białkowej i dodajemy odrobine wody. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju budyniu
9. dekorujemy bajaderki nasza polewą oraz wiórkami kokosowymi, po czym możemy odstawić je do lodówki lub szamać od razu