#41 Budyń Z KALAFIORA I RABARBARU (konkursowy.Od Kinga)

imageIdealna propozycja śniadaniowa lub po treningowa. Szczególnie dla łasuchów preferujących słodkie opcje. Budyń bez grama nabiału i mąki, dostarczający białka, węgli i zdrowych tłuszczy.

Zawsze wychodzę z założenia, że najlepiej wykorzystywać w kuchni produkty sezonowe. Stąd też pomysł na użycie kalafiora i rabarbaru, które aktualnie są łatwo dostępne. W połączeniu z jajkami od szczęśliwych wiejskich kurek i tłuszczami z orzechu kokosa tworzą smaczny i zdrowy posiłek.

SKŁADNIKI:

  • Kalafior – główka
  • Rabarbar 300g
  • Mleczko kokosowe 100-150g
  • Olej kokosowy – 1 łyżka
  • Whey czekoladowy/lub kakao i garść suszonych fig
  • Kasza jaglana – 4 łyżki
  • 2 banany
  • Jajka – 2 szt (można dać więcej w celu podbicia białka jeśli nie korzystamy z whey’a)
  • Miód– 3 łyżki + aromat waniliowy / lub whey waniliowy
  •  Cynamon

WYKONANIE:image

Rabarbar kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy małą ilość wody i gotujemy do momentu otrzymania konsystencji musu. Następnie dodajemy miarkę czekoladowego whey’a. Jeśli lubimy słodkie smaki dodajemy garść suszonych fig oraz łyżkę kakao. (w tym przypadku whey nie jest konieczny).

Kalafior rozdzielamy na różyczki o gotujemy. Ja ugotowałam na parze. W międzyczasie mielimy 4 łyżki kaszy jaglanej w młynku. Do ugotowanego kalafiora dodajemy banany, mleczko kokosowe, olej kokosowy i kaszę jaglaną. Całość traktujemy blenderem. Otrzymaną masę gotujemy na lekkim ogniu cały czas mieszając i podlewając wodą. (kasza będzie absorbowała sporo wody). Po około 10 -15 minutach dodajemy jajka, cynamon oraz miód. (miód opcjonalnie- w zależności od tego jak słodki budyń chcemy otrzymać). Możemy również dodać waniliowego whey’a – zastąpi nam aromat waniliowy i nada słodkiego smaku. Gotujemy jeszcze około 5 min. Całość jeszcze raz blendujemy.

Nakładamy otrzymane masy budyniowe do miseczek/szklanek naprzemiennie białą i ciemną masą.

Zjadamy ze smakiem na ciepło lub zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *