Pesto to fantastyczna włoska pasta (przyprawa?)! W oryginale składa się z aromatycznej bazyli miażdżonej w moździerzu z oliwą z oliwek, orzechami pini i odrobiną soli. W kuchni śródziemnomorskiej spotyka się też odmianę z suszonych na słońcu pomidorów (wypas!!!) oraz parę innych. Nasz wybór padł na rukole. Spróbujcie sami a nie pożałujecie!
Potrzebujesz:
- opakowanie rukoli
- 50gram orzeszków (użyliśmy nerkowca, ale możesz wrzucić dowolne byle by to były ORZECHY!)
- 100ml oliwy (dolewaj i po trochę i próbuj, tak aby uzyskać pastę)
- szczyptę soli
- 50gram parmezanu
- Pierś z kurczaka/indyka
- papryka w proszku słodka i ostra (jak kto lubi)
Przygotowanie: Wrzuć rukolę, orzeszki, sól, pieprz i oliwę do melaksera i miksuj. Dolewaj oliwy żeby uzyskać gładką pastę. Kuraka umyj, osusz, przetnij na plastry i rozbij tak żeby wszystkie kawałki miały tą samą grubość. Posmaruj obficie mięso pesto i zawiń w roladki. Roladki może spiąć wykałaczkami lub sznurkiem. Nasze obtoczyliśmy w papryce (mieszance ostrej ze słodką 1:1). Smaż na klarowanym maśle lub oliwie przez 5 min przewracając roladki co chwila tak żeby zamknąć soki i smak w środku. Jak już zesmażysz mięso nalej na patelnię 200ml (pół szklanki rosołu, ale możesz eksperymentować z mleczkiem kokosowym zmieniając całkowicie smak potrawy) i przykryj pokrywką. Duś przez parę minut (żeby mięcho ścięło się w środku).