#33 Paleo lancze i przekąski do pracy

image

Nosicie własne jedzenie do pracy? Z doświadczenia wiemy, że to najlepsza forma walki z wysokoprzetworzoną żywnością, pełną konserwantów i słodzików. To też dobra forma oszczędności. Nie raz wychodząc ze sklepu robimy zdziwione miny, że poszło tyle kasy, co na normalny obiad w bistro, a mamy w rękach co najwyżej kilka batonów, bułki i dżem i ani grama protein.. Polecamy więc zakupić zgrabny pojemnik i poświęcić 15min a nie będziecie żałować!

Nasz przykładowy pomysł na opcję wiosenną:

1

  • szparagi
  • szynka parmeńska
  • szczypiorek

2

  • sałata
  • jajko
  • awokado
  • ogórek
  • oliwa z oliwek
  • chili (drobno pokrojone)

Przygotowanie: Ugotuj szparagi (wyjmij z wody gdy widelec zacznie je przebijać, ale rozgotuj ich, gdyż przyjemność tkwi w tym chwilowym oporze jaki stawia skóra i delikatności wnętrza).     Po ostudzeniu owiń każdy kawałkiem szynki parmeńskiej i zawiąż świeżym szczypiorkiem lub przebij wykałaczką. Sałatka to najprostrze z dań.. Porwij sałatę, dorzuć ulubione warzywa i/lub owoce (ogórek, papryka, pomidor, podduszona cukinia, brokuły, awokado, ananas, mango, rzortkiew i co Ci jeszcze przyjdzie do głowy), polej oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia lub olejem lnianym i voilà!

Bonus:

Prsoty sos do sałatki: 

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • szczypta soli
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *