To nasza propozycja na przekąskę. Chipsy trafiły też na paleo żarło po zwodach w boxie w CF163 w Bydgoszczy. Pozdrawiamy właścicieli!
Potrzebujesz:
- 1-2 pietruszki
- oliwę
- sól i pieprz
salsa:
- 1 papryka
- pół puszki pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 chilli
- łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- łyżeczkę cukru (jeśli pomidory są kwaśne)
- 3 łyżki oliwy
- pół cebuli
Przygotowanie:
Pietruszkę umyj i pokrój w cienkie plasterki obieraczką do warzyw (speed peeler). Wrzuć do garnka, polej oliwą i wstrząśnij kilka razy, żeby tłuszcz okrył wszystkie chipsy. Rozłóż na ruszcie/blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 20-30min. – Czas pieczenie to sugestia, gdyż niektóre się palą już po 10 minutach i trzeba przetasować blachy. Najlepsze są od razu po wyjęciu. Jeśli chcesz przygotować je dzień wcześniej to moim zdaniem trzeba je bardziej wysuszyć na mniejszej temperaturze ale dłużej. Po wyjęciu posól. Można posypać jeszcze chilli lub granulowanym czosnkiem. Salsa: Wrzuć wszystkie składniki do melaksera. Zmiksuj, skosztuj, dopraw do smaku, wlej do garnka, zagotuj 5min i odstaw do schłodzenia.
Rady: nie odchodź za daleko od piekarnika! To chyba najważniejsza rada… 😉