Jestem zakochany w tej zupie odkąd jej spróbowałem po raz pierwszy. Robimy kremy ze wszystkiego co się ale królem jest zawsze ten z pomidorów!
Potrzebujesz:
- puszki dobrych pomidorów
- łyżka cukru (jeśli pomidory nie będą słodkie)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350-500ml bulionu (zostawiam sobie często sos z pieczeni – tu by pasował z kurczaka, i dodaje zamiast kostek bulionowych)
- bazylia (trochę do zupy trochę, do dekoracji)
- sól i pieprz
- jogurt naturalny
Przygotowanie: Pokrój drobno cebulę i zeszklij na oliwie (jeśli dodasz łyżeczkę cukru to podniesiesz temperaturę smażenia, skrócisz czas smażenia, nadasz kolor cebuli i osłodzisz jej smak). Na ostatnie 2min dodaję posiekany czosnek. Gdy wszystko już zmiękło dodaj puszkę pomidorów, bulion (tylko nie za dużo) i gotuj aż smaki się połączą, Dopraw solą, pieprzem (może lekko chilli jeśli lubisz na ostro). Zmiksuj wszystko w blenderze, wlej do miseczek i wmieszaj jogurt. Na koniec skrop oliwą i udekoruj listkami bazyli. Doskonale do tego pasuje zapiekany z serem (mozzarellą lub parmezanem) bakłażan 🙂