Sezon grillowy rozpoczęty!
Potrzebujesz:
- zmielone mięso wołowe/wieprzowe (poproś o zmielenie antrykota lub łopatki. Jak zaczniesz czytać co zawiera garmaż to się wystraszysz ;))
- 1 jajko
- 1 cebula (do grilla mozesz użyć czerwonej – jest delikatniejsza)
- sok z cytryny (mozesz użyć limonki)
- 2 ząbki czosnku
- 2 awokado
- odrobina tabasko
- sól, pieprz, przyprawy (wieprzowe przyprawiamy mocno, wołowe mięso lubimy najbardziej z solą i pieprzem)
- 1 ananasa
- 2-3 łyżki musztardy
Przygotowanie: Obierz ananasa ze skóry, pokrój na 1cm plastry, wykrój zdrewniały środek. Przygotuj też sobie talarki cebuli na grilla. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, musztardą, posiekanym ząbkiem czosnku, drobno skrojoną cebulą (pół dużej wystarczy). Dopraw przyprawami. Mięso wołowe solę i pieprzę po uformowaniu. Czyli tylko z zewnątrz. – Tak po prostu lubię 🙂 Wrzuć na grilla. Pamiętaj, że wołowe lubimy czerwone w środku! Wieprzowe musi dojść, więc daj mu trochę więcej czasu. Trudno to określić, ze względu na różne stopnie rozgrzania węgla.. Poradzisz sobie na pewno! Obok mięsa grilluj ananasa i cebulę. Na koniec to co najlepsze – guacamole! Obierz awokado, zmiażdż widelcem, dorzuć 2 łyżeczki skrojonej drobno cebulki i 1 ząbka czosnku, dopraw sokiem z połowy cytryny/limonki, solą, pieprzem i tabasko (lub wrzuć wszystko do melaksera). Smacznego!
Rady: Jak wybierasz awokado to wybieraj jak najbardziej miękkie. Niestety te co przyjeżdżają do Polski są zielone i twarde. – Nie smakują też najlepiej. Możesz też kupić wcześniej i dać mu trochę dojrzeć w Twojej kuchni 🙂 I z ciekawości, przejdź się do sklepu i sprawdź skład mięsa garmażeryjnego! Gdy wybierasz limonkę zamiast cytryny to warto pomyśleć o kolendrze. Razem idealnie się komponują.