#22 Stejk na zielono

image

Wiem, że miała być ryba… Ale dzisiaj pobiłem swój rekord w “Diane” (po treningu i na luzie). 6:30 🙂 Do Spealera mi jeszcze trochę zostało.. Ale i tak z tej okazji robimy stejka!
Potrzebujesz:

  • Dobrej jakości wołowiny (u nas świeżutki rozbef)
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę pietruszki
  • oliwę
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • ulubione przyprawy: (moje) chilli starte na tartce, tymianek, kminek, kolendrę, rozmaryn.

Przygotowanie: osusz mięso (taka ciekawostka – czy wiecie, że trole jedzą kamienie a tylko prawdziwe ogry mięsko? Pozdrawiamy ekipę z Krakowa i dziękujemy za wyjaśnienie). Wymieszaj wszystkie suszone przyprawy i dodaj chilli. Natrzyj steka ze wszystkich stron. Oliwę rozgrzej na patelni do temperatury, przy której prawie zacznie się dymić. Pamiętajcie, mięsa się nie gotuje a smaży! Macie zamknąć cały smak w środku! Kiedy patelnia i oliwa będzie już rozgrzana wrzucajcie krowę! Swojego smażyłem ok 1min z każdej strony. Uwielbiam krwiste. Jeśli chcecie możecie trochę dłużej przytrzymać. Ale jeśli przesadzicie to wołowina zamieni się podeszwę.. W czasie gdy stejk dochodzi, zrób drugą marynatę. Posiekaj pietruszkę i ząbek czosnku na desce. Wszystko posól, wrzuć resztę przypraw, które Ci zostały (jeśli zostały). Skrop obficie zieleninę sokiem z cytryny. Nie bój się. Cytryna odegra tu wielką rolę 🙂 (mięso, zioła i kwasek cytrynowy – idealne połączenie). Skrop ta mieszankę jeszcze oliwą po czym wymieszaj w niej stejka zdjętego z patelni. Do całości podałem brokuły skropione resztą soku z cytry i lekko doprawione solą, pieprzem, sosem sojowym i chilli.
Rady:  Wysmażenie steka możecie sprawdzić mierząc twardość mięsa podczas smażenia i porównywać je do mięśni kłębu kciuka – gdy kciukiem dotkniesz wskazujący palec to mięsień będzie miękki jak krwisty stek (albo nawet blue). Dobrze wysmażony (czyli nielubiana przeze mnie podeszwa) jest gdy kciukiem dotykasz najmniejszego palca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *