Potrzebujesz:
- 1 polędwicy wieprzowej
- 1 jabłka
- 100ml bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulę
- szczypta curry
- 1 jajko (do oblania rolady)
- garść orzechów/płatków migdałowych/zmielonych nachos
Umyj i osusz polędwicę. Ostrym nożem rozkrój polędwiczkę rozwijając ją. – Zacznij kroić nisko, równomiernie obserwując czy zachowujesz taką samą grubość mięsa. Lekko roztłucz, aby wyrównać grubość. Dobraw pieprzem. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój na drobną kosteczkę i zeszklij na oliwie (ok 3min). Obierz jabłko, pokrój na kosteczkę i dorzuć warzyw na patelni. Warzywa podlej bulionem i dodaj szczyptę curry. Tak przygotowany farsz nałóż na polędwiczkę i zawiń. Na panierkę proponujemy: suszone jabłka i garść orzechów wrzuć do melaksera i zmiel (polecamy też panierkę z płatków migdałowych lub w ostateczności z kukurydzianych nachos – zmiel je w melakserze). Posmaruj roladkę jajkiem, posyp panierką i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40min (aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 65-70 stopni).
Rady: Niezłym pomysłem byłby jabłkowy sos. Podaj z pieczonymi lub duszonymi warzywami.