Rzutem na taśmę, chwilę przed Sylwestrowym szaleństwem przybywam z przepisem na przekąskę! Sądzę że są jeszcze wśród Was osoby które nie do końca mają plan na wieczorne zagryzki. I dobrze! Bo ten przepis jest dziecinnie prosty, a do tego zdrowy! Brukselka bowiem jest źródłem niezwykle korzystnych wartości odżywczych. Już 4 brukselkami pokryjecie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, dwukrotnie przekroczycie zalecaną ilość spożycia witaminy K, a do tego przyjmiecie dawkę niezbędnych minerałów (m.in. manganianu, magnezu, czy potasu). Dodatkowo, brukselka jest bogata w błonnik i kwas alfa-liponowy, a jak dowodzą naukowcy, pomaga on utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.
A boczek… wiadomo, z boczkiem wszystko jest smaczniejsze 🙂
Potrzebujesz:
- brukselki
- boczek w plastrach
Do przygotowania sosu:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego o dobrym składzie
- 1 łyżkę musztardy francuskiej
- sólo i pieprz
Przygotowanie:
Brukselki oczyść, umyj i wysusz. wąskim plastrem boczku owiń każdą z brukselek. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Owinięte brukselki piecz ok 30 minut w temperaturze 180C (aż boczek się zarumieni). Po wyciągnięciu w każdą brukselkę wbij wykałaczkę.
Musztardę wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.