Spring Rollsy to propozycja która w zależności od spożytej ilości może stać się daniem, ale także przekąską. Może być posiłkiem low-carb (niskowęglowodanowym) jak i high carb (wysokowęglowodanowym). Uwielbiam tą opcję za to, że jestem w stanie wrzucić w papier ryżowy to co znajduje się aktualnie w mojej lodówce, to na co mam aktualnie ochotę, lub też to, co aktualnie potrzebuję (czyt. czy jestem po treningu, czy ma to być przekąska, czy obiad itd). Są diabelnie szybkie w przygotowaniu i stanowią idealną opcję posiłk na wynos.
Pokazuję Wam 3 warianty przygotowania, jako zachętę do własnego eksperymentowania. Wrzucajcie do wewnątrz Wasze ulubione produkty – mięso, ryby, warzywa, lub w wersji na słodko owoce. Komponujcie je z własnymi sosami.
Potrzebujesz:
1. Spring Rolls łagodny z indykiem
- pierś z indyka
- sałatę
- marchewkę
- pomidora
- awokado
- suszoną wędzoną łagodną paprykę (w proszku)
- zioła
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- papier ryżowy
Przygotowanie:
Pierś umyj osusz i natrzyj solą, pieprzem i wędzoną papryką, po czym podsmaż ją z każdej strony, a następnie wrzuć do piekarnika i piecz w temp 180 stopni przez ok 20 min (do momentu aż się zarumieni ze wszystkich stron i będziesz miał/a pewność, że nie jest surowa wewnątrz). W międzyczasie przygotuj warzywa do wypełnienia rollsów – umyj i osusz sałatę, marchew pokrój we wstążki używając obieraczki do warzyw, pomidora i awokado pokrój w plasterki. Po wyciągnięciu mięsa z piekarnika pokrój je na plasterki. Papier ryżowy zanurz na moment w szerokim naczyniu z wodą, lub delikatnie spryskaj. Ważne aby za bardzo go nie namoczyć, ponieważ wówczas będzie nam się rwał przy składaniu, a tego nie chcemy. Papier odłóż na ściereczkę, lub wilgotny talerz i na środku ułóż liść sałaty, kilka plasterków mięsa, pomidora, kilka tasiemek marchewki. Zawiń jak krokieta. Odłóż na ściereczkę i do czasu konsumpcji utrzymuj rollsy pod przykryciem. Rollsy jedz maczając je w sosie.
Sos: Pół awokado rozgnieć widelcem, dodaj sól i pieprz, łyżkę soku z cytryny i ulubione zioła (np tymianek).
2. Spring Rolls na ostro z wołowiną
- plaster wołowiny
- szpinak baby
- pomidor
- papryczka chilli
- ząbek czosnku
- ocet balsamiczny
- papryka czerwona
- sól i pieprz
- papier ryżowy
Przygotowanie:
Wołowinę usmaż na steka jakiego najbardziej lubisz – mniej lub bardziej krwistego, po czym odłóż go na desce i pozwól mu ok 2 minut odpocząć. Pokrój na wąskie paski. Podobniej jak w wersji spring rollsów łagodnych, namocz papier ryżowy, na środek połóż umyty szpinak, kilka słupków czerwonej papryki i kilka pasków wołowiny. Zawiń jak krokieta. Podawaj z ostrym sosem.
Sos: Zblenduj pomidora, ząbek czosnku, papryczkę chilli (ilość wg Twoich preferencji), z łyżeczką octu balsamicznego, solą i pieprzem.
3. Spring Rolls z łososiem
- kawałek fileta ze świeżego łososia / wędzony łosoś w plastrach
- sałata lodowa
- świeży ogórek
- czerwona papryka
- ulubione pesto
Przygotowanie:
Jeżeli chcesz przygotować rollsy z pieczonym łososiem, wówczas wstaw natarty solą i pieprzem filet do piekarnika (temp ok 180 stopnii), na ok 10-15 min. Podobnie jak w przypadku rollsów łagodnych, namocz papier ryżowy, na środku połóż liść sałaty, kilka słupków świeżego ogórka i czerwonej papryki, oraz kawałek pieczonego lub plasterek wędzonego łososia. Zawiń jak krokieta. Podawaj z ulubionym pesto (możesz rollsy maczać w pesto, lub dodać odrobinę sosu do wewnątrz.
Sos: jeżeli chcesz sam/a zrobić pesto, możesz przygotować je malaksując: rukolę z orzechami nerkowca (50g), oliwą z oliwek (100g) i sólą i pieprzem. Jeżeli zastosujesz kupną, pamiętaj aby wybrać taką, która będzie w składzie zwierała oliwę z oliwek.