Najczęściej przygotowuję lody na bazie mrożonego banana. Dorzucam do niego mleczka kokosowego, ulubionych owoców i przypraw i gotowe! Tym razem postanowiłam jednak poeksperymentować z batatami i już mogę powiedzieć, że nie będą to ostatni batatowe lody w tym sezonie. Batat świetnie komponuje się z cynamonem. Pamiętajcie że batat bardzo lubi intensywne, wyraziste smaki (bo sam zresztą jest nieszczególnie wyrazisty), więc dobierając do lodów inne składniki, koniecznie starajcie się zagrać mocnymi nutami dodatków i przypraw.
Potrzebujesz:
- 1 dużego batata (słodkiego ziemniaka)
- 3-4 łyżki kakao
- pasta daktylowa z 10-15 daktyli*
- łyżeczka cynamonu
- mleczko kokosowe (ok 200 ml)
Przygotowanie:
Batata obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości. Ostudź i zamroź. Gdy batat będzie już zamrożony, teraz musisz go tym razem lekko rozmrozić. Daj mu odpocząc ok 10-15 min w temp pokojowej (chodzi o to, aby batat nie był twardy jak skała i nie spalił blendera, powinien więc być jeszcze zmrożony, ale tak aby udało się go zblendować). Do miski wrzuć wszystkie składniki i blenduj na gładką masę. Jeśli okaże się że będzie ona nadal zbita, dodaj więcej mleczka kokosowego, aby wyszła idealna, lodowa konsystencja. Jedz bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli umieścisz je w pojemniku i wsadzisz do zamrażalnika, pamiętaj że ponownie będziesz musiał/a odczekać jakiś czas aby lody lekko zmiękły, ponieważ będą twarde jak głaz;).
* Pastę daktylową przygotuj sam/a. Wskazaną / wybraną ilóść daktyli zajel wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na ok 15 minut. Po tym czasie odlej nadmiar wody i zblenduj daktyle na gładką masę – pastę. Taką pastę możesz z powodzeniem używać do przygotowywania innych deserów.