Słodkie, pieczone warzywa kojarzą mi się nieodparcie z jesienią. Mimo głębokiej zimy próbujemy odtworzyć bogactwo smaku z najlepszego warzywnego okresu roku.
Buraki są tanie, zdrowe i mocno niedoceniane! Zwalczają nowotwory, zawierają mnóstwo witamin i soli mineralnych. Po upieczeniu stają się niesamowicie słodkie. My łączymy je z dzisiaj z jabłkami!
Potrzebujesz:
- 3-4 buraki
- 1 jabłko
- 1 łyżka octu winnego
- 1-3 ząbki czosnku
- 1 cebulę
- litr bulionu
- trochę oliwy do smażenia
- sól i pieprz do przyprawienia
- jogurt
Przygotowanie: Umyj buraki. Przekrój na pół. Obwiń w folię, błyszczącą stroną do środka. Do środka dorzuć czosnek a buraki skrop odrobiną octu winnego i oliwy/masła. Piecz przez 40-50min w temperaturze 180 stopni (albo sprawdzaj szpikulcem czy zmiękły). Na patelni, na oliwie, zeszklij cebulę pokrojoną w pióra z jabłkiem (obieram i kroję w kostkę). Buraki po wyjęciu z piekarnika obierz. Wrzuć do garnka i gotuj razem z cebulą i jabłkami z patelni. Dolewając bulion i gotuj 10min. Zmiksuj wszystko razem na jednolitą masę. Dopraw do smaku.
Doprawiamy i dekorujemy: wmieszaj na wierzchu łyżkę jogurtu/śmietany i ułóż kilka plasterków bekonu zesmażonego na chrupiąco.
Rady: Wszystkie warzywa, które upieczesz staną się słodkie! Możesz tworzyć dowolne kompozycje nie bojąc się dominacji, któregoś ze smaków. Czosnek pieczony w łupinach nie gorzknieje (chyba, że spalisz). Można go wyciskać do zup i sosów.