Nie jest to rzecz skomplikowana aby przyrządzić paleo-majonez. Na pewno większość z Was wie jak to zrobić, ale dla wszystkich tych, którzy nigdy nie mieli okazji go zrobić, poniżej krótka instrukcja. Ja swój przygotowuje na bazie oliwy z oliwek dobrej jakości. Sos może stać się dodatkiem do sałatek, mięs, jaj itp. W kolejnym przepisie znajdziecie letnią sałatkę z użyciem majonezu właśnie.
Potrzebujesz:
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 żółtka
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny
- ¾ szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Do miski wrzuć żóltka, musztardę, sół i sok z cytryny i zmiksuj na wysokich obrotach aż do uzyskania gladkiej konsystencji. Następnie baaardzo cieniutką strużką wlewaj oliwę. Zmniejsz obroty miksera na średnie. Nie spiesz się, ważne aby wszystko się dobrze połączyło. Majonez gotowy! Prawda że trywialnie proste?! 🙂 Przełóż masę do słoiczka i trzymaj w lodówce. Uzywaj przez najbliższy tydzień.