#148 Kokosowy paleo sernik na zimno

Tarta którą dziś proponuję nie jest skomplikowana w przygotowaniu. To co potrzebujecie, to kilka składników, których listę podaję poniżej, blender i odrobina dobrych chęci.Ciacho podawane jest na zimno, więc jest to idealny deser na upalne dni.  Ze względu na stosunkowo sporą ilość węglowodanów (270g na całe ciacho), polecam aby swobodnie się nim częstować w okolicach okołotreningowych.

Potrzebujesz:

  • 300 g orzechów nerkowca
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki agaru
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu
  • laska wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • świeże ulubione owoce do przybrania

Opis:

Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na ok 15 min aby zrobiły się miękkie. Do blendera (najlepiej kielichowego) wrzuć orzechy i postaraj się je rozdrobnić na drobne kawałki. Jeżeli nie posiadasz blendera, możesz posiekać orzechy nożem, ale zamie to na pewno więcej czasu. Z miękkich już daktyli odlej wodę i blenerem ręcznym zmiksuj je na gładki krem. Dodaj pastę daktylową do orzechów i dokładnie wymieszaj. Powstała masa będzie stanowiła spód tarty. Blaszkę do tarty, o średnicy ok 25 cm wyłóż równomiernie masą, pamiętając także aby pokryć nią brzegi formy. Odstaw blaszkę do lodówki na ok 1 godzinę, aby spód się schłodził i stał się twardy (możesz też wrzucić do zamrażalinka na 15 min). Teraz zabierz się za wypelnienie tarty – za krem. Wlej puszkę mleczka kokosowego do garnka i doprowadź do momentu aż zacznie bulgotać i zredukuj moc aby tylko podtrzymywać temperaturę. Dodaj wydrążone z laski wanilii ziarenka (lub dodaj łyżeczkę esencji waniliowej) i ksylitol. Dokładnie wymieszaj. Dodaj 2 łyżeczki agaru. Uwaga! Przeczytaj etykiete załączoną na produkcie, gdyż zdarza się że na daną pojemność producent sugeruje użycie różnej ilości produktu. Szybko i dokładnie wymieszaj masę – najlepiej użyj do tego trzepaczkę. Zdejmij garnek z palnika i odstaw go na bok aby się schłodził, a masa stężała. W międzyczasie przygotuj owoce do przybrania tarty. Kiedy masa będzie już miała konsystencję budyniu, przełóż ją na schłodzony spód i udekoruj owocami, wg uznania. Ponownie wrzuć ciasto do lodówki i pozwól aby ok 2 godziny się chłodziło. Podawaj zimne, prosto z lodówki!

Uwaga!

1.Jeżeli jesteś na protokole aip, lub jesteś uczulona/y na orzechy, spód możesz wykonać z połączenia pasty daktylowej z wiórkami kokosowymi. Zaręczam że wychodzi równie smaczne.

2. Ksylitolu proponuję dodać zaledwie 1 łyżeczkę, gdyż jak się sami przekonacie, spód tarty, jako że został przygotowany na bazie daktyli, będzie bardzo słodki. Do tego na wierzchu położycie owoce, ktore jak podejrzewam także będą słodkie, zatem krem może być bardziej neutralny.

Makro: B:64g (12%) W: 270g (51%)  T: 197g (37%)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *