#147 Chleb hicior – z kaszy gryczanej niepalonej

image

 

 

Od kilku tygodni na profilach znajomych, oraz obserwowanych blogach obserwuję chleb – hicior, przygotowany wyłącznie z jednego składnika – kaszy gryczanej niepalonej (do smaku dodaje się jeszcze do niej sól). Pieczywa nie jemy już od dłuższego czasu, w zasadzie od kilku lat, więc nieszczególnie nam go brakuje. Ale pamiętam czasu, kiedy je eliminowaliśmy i był to największy dla nas problem. Bo jak tu zjeść jajeczniczkę bez chrupiącej, pulchnej bułeczki? Da się! Ale wymaga silnej woli i przestawienia się na inne produkty. Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. My przestawialiśmy się z pieczywa na warzywa. I tak, zamiast bułki, do przytoczonej już jajówy, w ręku trzymaliśmy i chrupaliśmy np kawałek papryki, lub innego warzywa. Czasem w ruch szedł także domowy chleb bezglutenowy. Przepis na jeden z takich chlebów: http://www.barbellkitchen.pl/search/chleb+gryczany Dlatego, dla tych wszystkich, którzy mimo wszystko nie chcą rezygnować z kanapeczki raz na jakiś czas i chylą się ku bezglutenowej wersji, podrzucamy przepis. Chleb piekłam kilkukrotnie, aby wyczuć na swoje potrzeby najlepsze proporcje, czas pieczenia i finalny kształt. Zanim zabierzecie się do pieczenia, zwróćcie uwagę, że na przygotowanie potrzebujecie ok 36 godzin. Brzmi odstraszająco? Bez obaw, bo wykonanie chleba jest dziecinnie proste! 😉

Potrzebujesz:

  • 300 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1,5 łyżeczki drobnozmielonej soli himalajskiej
  • woda

Opis:

Opłucz kaszę na sitku, wrzuć do miski i zajel wodą (tak aby poziom wody był ok 2 cm powyżej poziomu kaszy). Odstaw na całą noc. Rano wymieszaj kaszę (powinna wchłonąć wodę) i ponownie dolej wody tak, aby poziom wody był ok 2 cm powyżej poziomu kaszy. Odstaw ca cały dzień. Wieczorem, odlej nadmiar wody (jeśli cała nie została wchłonięta), dodaj sól i zblenduj. Przelej do formy do pieczenia (możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia), przykryj ściereczką/ ręcznikiem kuchennym i odstaw na całą noc. Masa gryczana powinna przez noc nieco urosnąć. Wymiary mojej formy to ok 25×12 cm. Rano wstaw formę do zimnego piekarnika, włącz go i nagrzej do temp 200 st. Czas pieczenia to ok 1 godziny (aż wierzchnia skórka będzie chrupiąca).

Mała uwaga! Moim poprzednikom wychodził chleb z pięknie chrupiącą skórką z każdej strony. Mi kilkukrotnie wyszedł taki, gdzie skórka była dopieczona tylko z wierzchu, dlatego też, po 60 min, po delikatnym ostygnięciu, wyciągałam chleb z formy, ustawiałam na wierzchu i włączając pieczenie tylko na górę, dopiekałam spód i boki chleba. Dodam tylko że piekłam go w samej formie / z papierem do pieczenia / z folią do pieczenia i zawsze efekt był taki sam. Jeśli ktoś wie, gdzie popełniłam błąd, proszę podpowiedzcie ;D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *