W sieci krąży wiele przepisów na krem czekoladowy ”ala nutella. Ja najbardziej lubię dwie wersje, które nie wymagają wielkiego wkładu czas i energi. Wybierzcie sami która bardziej Wam odpowiada – wersję z awokado, lub z orzechami.
1. Krem czekoladowy z awokado
Potrzebujesz:
- 1 banana
- 1 awokado
- 4 łyżki kakao
Opis:
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj na gładką masę. Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce. Polecamy jako „dip” do owoców, np. kawałków jabłek. Jeśli chciałbyś osłodzić swój krem czekoladowy, dodaj łyżkę pasty z daktyli lub łyżkę ksyliolu. Naszym zdaniem krem jest idealny bez dosładzania.
2. Krem czekoladowy z orzechów laskowych
Potrzebujesz:
- 2/3 szklanki orzechów laskowych
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1/3 szklanki pasty z daktyli
- szczypta soli
Opis:
Orzechy namocz w wodzie min 12 h (np. pozostaw do namoczenia przez noc). Osusz i wrzuć do malaksera, włącz na najwyższe obroty, tym samym postaraj się je rozdrobnić najbardziej jak jest to możliwe. Dodaj szczyptę soli i ponownie blenduj. Następnie dodaj olej kokosowy i kakao i zmiksuj. Przygotuj pastę z daktyli: zalej daktyle gorącą wodą (wody dodaj tylko tyle aby zakryła daktyle), odstaw pod przykryciem aby zmiękły i zblenduj na gładką masę. Tak uzyskaną pastę dodaj do masy orzechowej i dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja powstałej nutelli jest zbyt zbita, dodaj odrobinę ciepłej wody i ponownie dokładnie wymieszaj. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Podawaj jako „dip” do owoców.
UWAGA! W zasadzie to nie jestem w stanie potwierdzić jak długo domową nutellę możecie trzymać w lodówce, ale do tygodnia nie powinno być probemu. Nie podejrzeam jednak, aby stała aż tak długo… 😉