Polecamy małą weglowodanową bombę w postaci batoników daktylowych z wiórkami kokosowymi. Niewątpliwa ilość kalorii jaką niosą ze sobą batoniki ustawia je jako doskonałe doładowanie w dni treningowe.
Potrzebujesz:
- szklanki wiórków kokosowych (ok 80 g)
- ¼ szklanki syropu z daktyli
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczyptę soli
- wiórki ziarna surowego kakao (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przygotuj syrop z daktyli: zalej je gorącą wodą (użyj tylko tyle wody aby je zakryły), przykryj naczynie i odczekaj ok 10 min aż zmiękną, po czym zblenduj na gładką masę.
Wymieszaj dokładnie syrop z daktyli ze wszystkimi pozostałymi składnikami (olej kokosowy dodaj miękki lub płynny). Przełóż na blachę wyłożoną papierem lub folią, dociśnij, wyrównaj i odstaw na godzinę do lodówki (lub na kwadrans do zamrażalnika)’. Podawaj pokrojone w kwadraty.