Jesień co prawda powoli się kończy, ale kasztany (jadalne!), nadal można jeszcze dorwać w sklepach. Dlatego, na pierwsze mroźne dni, podrzucamy Wam przepis na pyszny, rozgrzewający krem. Zupa, jak to zwykle w naszym wypadku bywa, bardzo łatwa w przyrządzeniu, ale obiecujemy, smak Was zachwyci!
Potrzebujesz:
- Litr bulionu
- 4 – 5 marchewek
- 250 g kasztanów jadalnych
- skórka z 1 pomarańczy
- Świeży imbir (wielkości kciuka)
- Świeży tymianek
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kasztany natnij nożem, a następnie gotuj we wrzącej, osolonej wodzie ok 10 min. Pozostaw do wystygnięcia, po czym obierz z łupinek. W bulionie ugotuj do miękkości marchewki. Kiedy marchew będzie miękka, dodaj kasztany i zblenduj (kasztany nie zblendują się na gładką konsystencję, ale to dobrze, bo dzięki temu krem będzie się przyjemnie chrupał). Dodaj starty imbir, skórkę z pomarańczy, sól i pieprz do smaku, oraz świeży tymianek