#139 Kotlety schabowe w sosie cynamonowo-winnym z pigwą

Pigwa to jeden z naszych jesiennych smaków dzieciństwa. Był taki okres, kilka lat temu, że mieliśmy problem z jej zakupem. Wypatrzyliśmy więc osiedle, gdzie przy klatkach rosły krzaki z pigwą (pozdrawiamy gdańską Żabiankę!) i po zmroku „spacerowaliśmy” w okolicy, upychając kieszenie pigwą.
Pigwa kojarzy nam się zazwyczaj albo z nalewką, albo z taką znajdującą się słoiczku (zalanym wodą z duuuuużą ilością cukru), którą dodaje się do herbaty. Tak czy siak, i w kieliszku i w herbacie smakuje dobrze, ale.. ile tego cukru, i % 😉  Szukamy więc alternatywy. Pigwa jest bardzo wdzięczna, bo szalenie aromatyczna! Dzisiaj więc naszą propozycją jest mięcho – schab w sosie z pigwą, z nutą innych jesiennych smaków (cynamon, pomarańcza, miód). Mamy nadzieję że Was rozgrzeje!

Potrzebujesz:

  • kilka kotletów schabowych
  • pigwę (2 duże, ok 5-6 malutkich)
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka z ½ pomarańczy
  • 250 ml bulionu
  • 250 ml białego wina
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1 łyżkę miodu
  • natkę pietruszki

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż plastry schabu (tak aby były zarumienione), po czym przełóż je do innego naczynia. Na patelnię wrzuć pokrojoną  (w pióra) cebulę i czosnek. Podsmaż. Dodaj pokrojoną w ósemki pigwę (pamiętaj aby usunąć gniazda nasienne!) i chwilę podsmaż z cebulą i czosnkiem. Dodaj bulion, wino, sok i skórkę z pomarańczy, miód i cynamon. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Trzymaj na małym ogniu 15 minut (aż pigwa zmięknie i sos się nieco zredukuje). Do sosu dodaj podsmażony wcześniej schab. Przypraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki. Podawaj z ulubionymi warzywami. My podaliśmy z pieczonymi burakami z tymiankiem.

Rada! Na rynku można dorwać 2 rodzaje pigwy. Małą, bardzo aromatyczną i kwaśną, oraz dużą (o wielkości jabłka), mniej wyrazistą w smaku. My zawsze wymieramy tę małą odmianę. Jeśli kupicie duże, dodajcie ok 2 szt, ale jeśli skusicie się na małe, to uważajcie z jej ilością. Pierwszy raz przygotowując powyższe danie, wrzuciliśmy ok 10 szt i nieco nas skręcało, takie wyszło kwaśne. A chodzi o to, aby obok aromatu pigwy, czuć także cynamon, pomarańczę i wino.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *