Połączenie mięsa i owoców bardzo nam pasuje. Kaczkę już robiliśmy z jabłkami jako danie główne, ale doskonale pasuje też jako sałatka. Jabłka mają sporo fruktozy co czyni je dobry owocem potreningowym. Soczyste mięso polane oliwą z cytryną i odrobiną chili dopełnia całość.
Potrzebujesz:
- pierś kaczki
- mix sałat
- cytrynę
- jabłko (twarde) lub gruszkę
- pół cebuli
- Sól i pieprz
Piersi umyj, osusz i natrzyj solą i pierzem. Skórkę natnij w kratkę, ale tak, żeby nie naciąć mięsa (żeby soki nie wypłynęły podczas smażenia). Połóż skórą do dołu na zimną patelnię i włącz palnik na mały ogień. Wytapiaj tłuszcz powoli. Kiedy skórka będzie złota i chrupiąca przerzuć pierś na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Przygotowane mięso odstaw, żeby odpoczęło. Jabłka pokrojone w cienkie ząbki możesz podsmażyć na maśle, żeby skruszały lub dorzucić do sałatki całkiem surowe. Cebulę pokrój w cienkie ząbki i rozbij na pióra. Możesz ją poddusić na patelni, żeby była delikatniejsza. Pierś pokój w cienkie paseczki i wymieszaj z miksem sałat, jabłkiem i cebulką. Całość polej sosem z wymieszanej oliwy z łyżką soku cytrynowego oraz drobno posiekanym chili.