#128 omlet owocowy z wiórkami

image

Nie zawsze jemy śniadania na słono. Zdarza się mieszać jaja z owocami. Smakuje genialnie!

Potrzebujesz:

  • 3-4 jaja
  • 2 owoce (np. 2 jabłka lub jabłko i banana)
  • pół kubka wiórek kokosowych
  • opcjonalnie: cynamon, wanilia.

Przygotowanie:

Zetrzyj na tarce owoce (jabłko ze skórką, banana bez skórki). Jeśli dodajemy banana to go zazwyczaj gnieciemy. Wbij jaja. Dorzuć wiórek. Wszystko wymieszaj. Cynamon jak najbardziej tutaj pasuje. Poprawia też wrażliwość insulinową! Wylej masę na nasmarowaną tłuszczem patelnię (u nas był to olej kokosowy) i duś na malutkim ogniu przez parę minut (aż zobaczysz, że ściął się na brzegach). Po paru minutach włóż omlet do piekarnika z grzaniem na górę na 100 stopni na 10 minut. Mamy rozpracowany własną patelnię i piekarnik, tak że zawsze wychodzi idealnie zrobiony (nie surowy w środku).

Rady: Omlet jest gruby i łatwo go przypalić, więc uważajcie na temperaturę.

W filmie poniżej zobaczysz bliźniaczy przepis z dodatkową porcją owoców leśnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *