Węglowodany w swojej diecie pozyskujemy najczęściej ze skrobi ziemniaczanej lub z owoców. Po bataty sięgamy stosunkowo rzadko, ze względu na cenę. Ostatnio zakupiliśmy kilka na przecenie w jednej z sieciówek za 2,99/kg. Do słodkich ziemniaków dodaliśmy cienko pokrojony wędzony boczek. Pasowało i smakowało! Przepis jest bardzo szybki i prosty. Polecamy.
Potrzebujesz:
- batata
- 2 jajka
- 50 gram boczku wędzonego cienko pokrojonego
- sól i pierz do smaku
Przygotowanie:
Zetrzyj obranego batata na grubych oczkach. Dodaj jajka, drobno pokrojony boczek, sól i pieprz, po czym wszystko dobrze wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju kokosowego (lub masła klarowanego) wyłóż materiały na kilka placków i smaż na patelni aż obydwie strony będą chrupiące.