#127 placki z batata z boczkiem

Węglowodany w swojej diecie pozyskujemy najczęściej ze skrobi ziemniaczanej lub z owoców. Po bataty sięgamy stosunkowo rzadko, ze względu na cenę. Ostatnio zakupiliśmy kilka na przecenie w jednej z sieciówek za 2,99/kg. Do słodkich ziemniaków dodaliśmy cienko pokrojony wędzony boczek. Pasowało i smakowało! Przepis jest bardzo szybki i prosty. Polecamy.

Potrzebujesz:

  • batata
  • 2 jajka
  • 50 gram boczku wędzonego cienko pokrojonego
  • sól i pierz do smaku

Przygotowanie:

Zetrzyj obranego batata na grubych oczkach. Dodaj jajka, drobno pokrojony boczek, sól i pieprz, po czym wszystko dobrze wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju kokosowego (lub masła klarowanego) wyłóż materiały na kilka placków i smaż na patelni aż obydwie strony będą chrupiące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *