Okres dyniowy trwa w najlepsze! Kosztujemy różne rodzaje dyń. Dzisiaj prezentujemy najbardziej popularną dynię hokkaido. Nasza miała tak cienką skórkę, że nie warto jej było obdzierać. Zrobiliśmy ją na szybko jako uzupełnienie do zielonego steka.
Potrzebujesz:
- Dynię hokkaido
- oliwę
- ulubione przyprawy (my daliśmy curry ale możecie poeksperymentować z papryką, czosnkiem, kminem i innymi)
Przygotowanie:
Pokrój dynię w równe plastry, posmaruj oliwą i obtocz w ulubionych przyprawach. Wrzuć na rusz lub blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Możecie spróbować przygotować dynię na patelni. Wtedy podduście ją przez parę minut pod przykrywką z odrobiną wody. Gdy zmięknie dodajcie odrobinę masła klarowanego i przypieczcie z obu stron.