Jesień jest czasem żurawiny. Warto zrobić sobie kilka słoiczków witamin i składników przeciwzapalnych na zimowe, pochmurne dni. Konfitura jest fantastycznym dodatkiem do herbaty.
Potrzebujesz:
- 500 g świeżej żurawiny
- świeży imbir (kawałek mniej więcej wielkości kciuka)
- pół cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru
- pół szklanki wody
- cynamon, goździki (opcjonalnie)
Opis:
Żurawinę umyj i wrzuć do garnka, zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz gaz, aby żurawina delikatnie “pyrkała”. Dodaj cukier, starty imbir, wyciśnięty sok z cytryny, oraz jej skórkę (którą wyciągniesz po ugotowaniu konfitury, nada ona całości aromatu). Jeśli lubisz korzenny smak, dodaj także pozostałe przyprawy. Imbir możesz również wrzucić w całości, dzięki temu nie będzie konieczności jedzenia jego kawałeczków. Wówczas po przygotowaniu, przed przełożeniem do słoiczków, wyciągnij korzeń.
Ważne! Pamiętajcie aby garnek przykryć koniecznie przykrywką, bo w przeciwnym razie czeka Was sprzątanie – żurawina pęka.