#122 suszone pomidory w oliwie

image

Suszone pomidory nadają się do sałatek, zup, dodatków do potraw. Wydaje nam się jednak, że najlepiej smakują gdy zanurzy się je na tydzień lub 2 w oliwie z tymiankiem, oregano i ząbkiem czosnku. Tak na prawdę macie ogromne pole do popisu, gdyż niczym nie ogranicza Was dobór ziół. Może chili? Może tylko pieprz i bazylia? Wkładajcie do słoiczka co lubicie i podzielcie się wrażeniami.

Potrzebujesz:

  • suszone pomidory
  • sól i pieprz
  • ocet winny
  • oliwa z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:

Pomidory skraplamy octem winnym, solą i pieprzem. Tasujemy w misce, żeby równomiernie wchłonęły aromaty. Wkładamy je do czystego słoiczka z ulubionymi przyprawami. Zalewamy oliwą, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Celowo nie gotujemy oliwy, żeby uniknąć ewentualnych trujących związków jakie mogą się pojawić przy podgrzewaniu tłuszczów. Oczywiście wiemy, że oliwa to głównie trwałe łuszcze jednonienasycone, ale mimo wszystko lepiej będzie użyć zimnej oliwy. Po tygodniu smakują już niesamowicie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *