Nauczyłem się robić tą zupę na studiach od mojego przyjaciela Tadashi’ego Igawy. Szybka, tania i pożywna (na studiach wszystkie 3 cechy miały znaczenie :)).
Potrzebujesz:
- 1 marchew
- kilka liści kapusty pokrojonych w paseczki
- pierś z kuraka
- bulion
- 1 jajko
- łyżkę sosu sojowego
- pieprz
Przygotowanie: pokrój kapustę na paseczki, marchew na plastry, kurczaka w kostkę, jajko rozbełtaj w szklance. Do gotującego się bulionu wrzuć marchew – ona gotuje się najdłużej. Po 7min dorzuć kapustę i kurczaka. Kiedy warzywa będą miekkie a kurczak się zetnie doprowadź do wrzenia, zamieszaj zupę wytwarzając wir i zacznij wlewać powoli jajko. Im wolniej będziesz wlewać jajko tym cieńsze nitki utworzysz. Woda powinna być gorąca ale nie bulgocząca, bo nici z nitek ;). Dopraw całość pieprzem i sosem sojowym.