Polecamy Wam przepis na przepyszne ciasto bananowe!
Potrzebujesz:
- 4 dojrzałe banany
- 5 łyżek miodu (możecie nie dawać bo i tak słodkie)
- 2/ 3 jajka (2 duże, 3 małe)
- 100 g masła
- 170 g mąki kokosowej / gryczanej (lub miksa 50:50 bazując na mąkach: kokosowej/ryżowej/gryczanej/migdałowej)
- szczypta soli
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie: Rozgniecione banany połącz z miękkim masłem, jajkami, płynnym miodem i cukrem wanilinowym. Przesiej mąkę i sodę oczyszczoną i wymieszaj z masą bananową. Wlej do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia dla ciasta na mące gryczanej to 60 minut, na mące kokosowej ok 40-45 min (ciasto powinno mieć brązową skórkę). Wybierając miks mąk, w trakcie pieczenia sprawdzaj patyczkiem czy ciasto jest wypieczone i obserwuj aby nie spaliła się skórka.
Na zdjęciu pokazujemy ciacho w wersji na mące gryczanej.