Przygotowanie zajmuje około pół godziny, razem z pieczeniem, więc jeśli się śpieszycie możecie zostawić sobie ten przepis na weekend. Smakuje obłędnie! Zawiera najpotrzebniejsze tłuszcze i jest low carb i nie ma smażenia.
Potrzebujesz:
- Większe pomidory
- wiejskie jaja
- bekon <3 lub łosoś wędzony
- curry (opcjonalnie)
- klarowane masło
- sól, pieprz
- zioła do przybrania i może szczypiorek
Przygotowanie:
Przetnij wierzch pomidorów i wydrąż je delikatnie łyżeczką. W misce wymieszaj jaja (u nas 2 duże na które przypadło 3 żółtka – takie kupujemy :)). Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj bekona na drobne kawałeczki lub paseczki i wymieszaj razem z jajkami. Wlej do pomidorowych miseczek. Na wierzch możesz położyć oregano i polej łyżeczką masła klarowanego. Do jednego pomidora wlaliśmy jajko z curry i musimy przyznać, że smakuje doskonale. Smak łączy się z wędzonym bekonem 🙂 Ale nie każdemu może pasować. Wstawiamy do piekarnika na 20-25min (zależy od wielkości pomidora) nagrzanego do 180 stopni.
Bonus:
Z reszty pomidora możecie zrobić salsę. Siekany pomidor + odrobina cebuli (siekanej i posolonej) + pietruszka lub konedra. Wszystko skropione oliwą i gęstym sosem balsamicznym.
Podobne przepisy:
http://www.barbellkitchen.pl/post/84702719438/105-nalesniki-z-jajkiem-sadzonym
http://www.barbellkitchen.pl/post/54186556192/37-zapiekane-awokado
http://www.barbellkitchen.pl/post/82377702302/101-kotlecik-ziemniaczano-lososiowy-z-jajem
http://www.barbellkitchen.pl/post/67944506643/72-szakszuka-tunezyjski-balagan-na-sniadanie
http://www.barbellkitchen.pl/post/61611768565/54-bekonowo-jajeczne-babeczki
http://www.barbellkitchen.pl/post/47696077594/18-jecie-sniadania