#113 Chipsy z jarmużu

image

Nie sądziliśmy, że jarmuż może być tak ciekawy.. W tym roku jemy go po raz pierwszy. Daje radę w szejku, teraz przyszła pora na chipsy. Naszym zdaniem są bardzo fajną przekąska! Do tego duża część kwasu fitowego, będzie neutralizowana przez temperaturę.

Potrzebujesz:

  • jarmuż świeży
  • oliwę
  • paprykę ostrą
  • sól
  • ewentualnie ulubiony zestaw własnych przypraw

Opis: jarmuż umyj i osusz. Porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do miski, w której wymieszaj go z oliwa i przyprawami. Tak przygotowane listki wyłóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piecz ok 7-10 min w temp 150 stopni (do momentu aż będą kruche jak chipsy; uważaj jednocześnie aby nie stały się czarne). My sprawdzaliśmy co 5 minut czy już są dobre.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *