Przepis niczym nie różni się od pozostałych kremów zupnych. Prosty ale ciekawy w smaku. Dla tych co lubią szparagi i dla tych co się z nimi dopiero zaprzyjaźniają.
Potrzebujesz:
- Pęczek szparagów
- 1 średnią cebulkę
- ½ puszki mleczka kokosowego
- pół cytryny
- 1 szklankę bulionu (http://www.barbellkitchen.pl/post/87021479323/108-rosol-bulion)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Obierz szparagi i wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 7-10 min, aż zmięknął. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę. Z pośród ugotowanych szparagów wyjmij kilka najładniejszych i zostaw je do dekoracji. Resztę pokrój na kawałeczki i wrzuć razem z cebulą i bulionem do garnka. Dodaj mleczko kokosowe. Tak na prawdę wszystko już masz ugotowane, więc żeby nie stracić wartości odżywczych bulionu i warzyw nie przesadzaj z temperaturą. Dolej soku z połowy cytryny po czym zmiksuj wszystko na krem. Zmiksuj dokładnie jeszcze raz. I jeszcze raz.. Nie chcesz żeby goście wyciągali szparagowe włosy z między zębów. Dopraw solą i pieprzem.