Powiem tyle: posmakowało nam i na pewno powstaną różne odmiany z zastosowaniem tego przepisu.
Potrzebujesz:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 3 płaskie łyżeczki agaru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao (dla wersji czekoladowej)
- wanilia – ziarenka z laski wanilii, ekstrakt z wanili lub cukier z ekstraktem z wanilii (dla wersji waniliowej)
Opis: Mleczko kokosowe podgrzej w garnuszku do momentu aż będzie gorące (nie wrzące) – cały czas mieszając. Trzymając garnek na małym ogniu, dodaj kakao/wanilię, oraz miód i mieszaj aż całość się połączy na gładki krem. Na koniec dodaj agar – mieszaj przez ok 2 min. Następnie przelej masę do formy i wstaw do lodówki (jeśli wstawisz do zamrażarki, masa zetnie się błyskawicznie;)). Ptasie mleczko można oblać czekoladę, ale bez polewy jest także fantastyczne!