Lekki przepis na poświąteczną dietkę lub przekąskę do szkoły/pracy. Jako, że zbliża się też koniec miesiąca to może być to ciekawa propozycja ratująca domowy budżet 😉
potrzebujesz:
- 2 marchewki
- 1 duże jajko (lub 2 małe)
- sól i pieprz
- opcjonalnie, do zagęszczenia pół szklanki mąki bezglutenowej (my dodaliśmy parę łyżek mąki kukurydzianej, żeby się placki lepiej trzymały)
- łyżeczka imbiru
Przygotowanie:
Ścieramy jedną marchew na grubych oczkach, jedną na drobnych. Mieszamy z jajkami, solą, pieprzem, mąką (może być bez), startym drobno imbirem. Formujemy w placki i smażymy na patelni na maśle klarowanym lub oliwie do zrumienienia. Możecie też próbować je piec. W tym wypadku spryskajcie placki z obu stron oliwą i włóżcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25min (aż będą chrupiące z wierzchu).
Rady:
Możecie dodać też odrobinę cynamonu i podawać je z dżemami. W naszej wersji pasują do sałatek, warzyw i wędlin.