Dawno nic nie publikowaliśmy.. Wiemy. Gotujemy wciąż dużo, tylko czasu nie starcza na zebranie tego i opisanie. Niestety ilość codziennych obowiązków nas trochę przytłacza. Możemy chyba już się zapowiedzieć na obecność i wykład z “żywienia i wspomagania dietetycznego do crossfit” 25-27 kwietnia na Camp Community w Łodzi w STC. Niedługo też kolejne podcasty!
Dzisiejszy przepis jest prosty. Są to jajka ze szpinakiem, bez bekonu, tym razem 😉
Potrzebujesz:
- kilka jaj z wolnego wybiegu
- 200gram szpinaku (może być mrożony)
- oliwę
- 3 łyżki bezglutenowej mąki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na zdjęciach są przedstawione 2 sposoby, które chcieliśmy wypróbować: w piekarniku i na patelni. Oba się sprawdziły. Na patelni chyba taniej, ale trzeba stać i co chwila nawijać i podlewać. Więc: rozbij jaja, wybełtaj i dopraw solą i pieprzem. Rozdrobniony szpinak miej pod ręką. Na patelnię wylewaj warstwę masy jajecznej i posypuj szpinakiem. Jak się zetnie, to roluj i powtarzaj wszystko aż Ci się skończy masa. Naszą, tym razem, zagęściliśmy 3 łyżkami mąki bezglutenowej, ale często robimy ten przepis z samych jaj. Jeśli chodzi o piekarnik to spryskaliśmy folię tłuszczem, wylaliśmy masą jajeczną i posypaliśmy szpinakiem. Czekaliśmy aż się wszystko zetnie w temperaturze 180 stopni. Wyszło ok 8 minut. Ale wszystko zależy od Twojego piekarnika. Naszym zdaniem, jest to ciekawa potrawa do pracy, dla dziecka do szkoły czy na domowe śniadanie. Podajemy z sałatką warzywną.