Wraz z rozpoczęciem sezonu rowerowego pojawia się coraz częściej pytanie co jeść w trakcie długich wypraw. Odpowiedź nie jest jednoznaczna gdyż zależy od wielu czynników jak czas trwania wysiłku, jego intensywność czy temperatura otoczenia. Ogólne zasady żywienia sportowców mówią o czytaj dalej.
Ostatnie przepisy
Cynamonowy sernik z batatami i polewą z marakui
Usłyszałam kiedyś że „jeśli sernik, to tylko na masę”. Pozwolę sobie więc rozłożyć tę tezę na łopatki, gdyż dziś serwowany przeze mnie okaz ma tylko 173 kcal na porcję. W każdym więc jadłospisie znajdzie się miejsce na przynajmniej 2 kawałeczki! czytaj dalej.
Chlebek czekoladowo – migdałowy (low carb)
Zauważyłam że ciasto które najczęściej piekę ma formę chlebka. Jest to totalnie praktyczne rozwiązanie, chlebek bowiem jest bardzo prosty w przygotowaniu, łatwo się przechowuje, porcjuje, jest wygodny aby zabrać ze sobą do pracy, a także stanowi świetną podstawę śniadania (np czytaj dalej.
Muffiny bananowe ze skyrem (bez jajek)
Na osłodę w tych trudnych czasach zapraszam na muffiny! Potrzebujecie tylko kilku nieskomplikowanych składników, a samo wykonanie jest banalnie proste. Dodatek waniliowego skyru (gęstego jogurtu typu islandzkiego) spowoduje że muffiny w środku będą wilgotne i puszyste! Często także pytacie czytaj dalej.
Salsa z mango i awokado oraz krewetki na ostro
Prosta i przepyszna salsa z mango, którą przygotujecie w 5 minut urozmaici niejedno danie! Możecie wykorzystać ją jako formę dipu do przekąsek, ale może być śmiało dodatkiem do dań, jak tu u nas. Na przednówku, nie mogąc doczekać się czytaj dalej.