„Wysiłek fizyczny jest medycyną jutra” – zwykła mawiać profesor z mojej uczelni. Twierdzenie to nie jest bezpodstawne. Ćwiczenia fizyczne sprawiają nie tylko, że wyglądamy dobrze nago w łóżku dzisiaj ale też że dłużej wyglądamy (żyjemy). Wydolność fizyczna okazuje się być bardzo czytaj dalej.
Ostatnie artykuły
Idealna dieta do CrossFit
Można zauważyć wciąż rosnące zainteresowanie podnoszeniem żelastwa, elementami gimnastyki czy lekkiej atletyki wymieszanych w jednym treningu przy udziale głośnej muzyki. – Mowa o CrossFit, pękających w szwach boxach i osobiście mnie to cieszy. Wraz z modą na CF i zaangażowaniem czytaj dalej.
Okno anaboliczne – prawda czy fikcja
Okno potreningowe, czyli czas najczęściej spędzony w szatni oraz pod prysznicem, owiane jest dziesiątkami legend głoszących zstępujące anioły i tajemnicze błyskawice – pojawiające się gdy tylko odprawimy mistyczny rytuał konsumpcji białka mlecznego – lub nadjeżdżających jeźdźców apokalipsy, gdy nie zrobimy czytaj dalej.
Tajemnice porcji białka
Często zadaję studentom podchwytliwe pytanie, ile białka wchłonie się z jednej porcji posiłku. Słyszę bardzo różne odpowiedzi jak: 20, 30 lub 40g. Odpowiedź zaskakuje praktycznie wszystkich – CAŁE BIAŁKO Z PORCJI SIĘ WCHŁONIE. – Wszystko co zostanie strawione do postaci czytaj dalej.
PCOS – jedz śniadania jak król, kolacje jak księżniczka
Różne rozłożenie puli energii w izokalorycznej diecie(~1800kcal) ma wpływ na poziom hormonalny oraz wrażliwość insulinową. Przynajmniej u szczupłych kobiet z PCOS. – Tego dowiadujemy się z 90 dniowego badania, w którym porównano obfite śniadania (>50% energii) vs kolacji (>50% energii) czytaj dalej.
I ty możesz zostać cukrzykiem! Indywidualny próg tłuszczowy.
Cukrzyca dotyczy już ponad 400 milionów ludzi na świecie, w tym ok 3,5 miliona w Polsce. Leczenie pacjenta z cukrzycą jest średnio 3 razy droższe od leczenia pacjenta bez problemów metabolicznych. 59% kosztów leczenia to koszty leczenia powikłań odcukrzycowych, takich czytaj dalej.
Dlaczego tyjemy
Przytyć, czyli zwiększyć poziom tkanki tłuszczowej, może każdy. Trochę trudniej jest schudnąć.. Możliwość zwiększania obwodów w pasie i innych miejscach ciała zawdzięczamy specjalistycznym komórkom – adipocytom, tworzącym wspomnianą tkankę tłuszczową. Adipocyty to komórki mogące magazynować tłuszcz w postaci trójglicerydów (3 kwasów czytaj dalej.
Hashimoto vs Celiakia
Od dłuższego czasu zastanawiałam się nad wykonaniem testów genetycznych na celiakię. Dlaczego? Temat związany z dietami eliminacyjnymi jest wciąż na czasie, niekiedy budzi bardzo dużo kontrowersji. Jednym z produktów poddanych najszerszej dyskusji zdaje się być gluten i wokół niego jest czytaj dalej.
Czy warto jeść przed treningiem
Trening na czczo zmniejsza objętość treningową. – Takie wnioski można wyciągnąć z badania naukowców z University of North Carolina (1). Ale jak się na pewno domyślacie nie wszystko jest tak oczywiste jak je nagłówki piszą i na ostateczną decyzję będziecie czytaj dalej.
Soda do pieczenia – ergogenik o którym się nie mówi
Rynek suplementów diety jest wyjątkowo bogaty w różne produkty, które jeśliby wierzyć producentom wyrwą z butów nawet doświadczonego sportowca. Natomiast praktyka pokazuje, że im bardziej jesteś u granic swoich możliwości fizycznych tym mniej środki wspomagające mogą ci zaoferować (mowa tylko czytaj dalej.