zespol_anna

Anna Bartnicka

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu na kierunku analityka medyczna. Obecnie w trakcie studiów doktoranckich w Klinice Zakażeń Noworodka, na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Tematyka jej pracy doktorskiej obejmuje mikrobiotę przewodu pokarmowego noworodków oraz czynników na nią wpływających, w tym diety. Na co dzień pracuje w Instytucie Mikroekologii, jednostce zajmującej się nowoczesną diagnostyką mikroflory jelitowej oraz nadwrażliwości pokarmowych.

Posiada wieloletnie doświadczenie w aspekcie zaburzeń mikrobioty, probiotykoterapii oraz alergii pokarmowych. Jest także wykładowcą na konferencjach medycznych oraz autorką publikacji w czasopismach naukowych.

zespol_dawid

Dawid Białowąs

Specjalista ds. żywienia i wspomagania dietetycznego w sporcie, mgr wychowania fizycznego, szkoleniowiec Barbell Group, doktorant na katedrze fizjologii gdańskiego AWFiS, wykładowca akademicki, dietetyk polskiej kadry judo. Zwolennik holistycznego podejścia do żywienia i kultury fizycznej. Trener i utytułowany zawodnik judo (3 Dan), Crossfitter, grappler, gospodarz bloga barbellkitchen.pl, współautor pierwszej polskiej książki nt. diety paleo „Paleo po polsku. Dieta współczesnego jaskiniowca”. Doświadczenie zawodowe zdobywał poprzez lata pracy w sporcie, ponad 10 letnie doświadczenie trenerskie w judo, studia magisterskie na AWFiS Gdańsk, podyplomowe studia z Żywienia i Wspomagania Dietetycznego w Sporcie w AWFiS Gdańsk oraz poprzez indywidualną pracę z podopiecznymi. Współpracuje z utytułowanymi zawodnikami polskiej sceny MMA, crossfiterami oraz innymi sportowcami. Prowadzi badania na AWFiS w Gdańsku pod kątem monitorowania przetrenowania za pomocą HRV. Prywatnie, szczęśliwy mąż i ojciec, oraz wielki fan Dragon Ball’a.


Dominika Gier

– dietetyk medyczny
Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, absolwentka certykowanych szkoleń i kursów doskonalących z zakresu medycyny żywieniowej i dietetyki, min: Kurs doskonalący z endokrynologii, diabetologii i chorób metabolicznych, Leczenie żywieniowe w Oddziałach Intensywnej Terapii,
gastroenterologia, leczenie żywieniowe chorych przewlekle, międzynarodowe kursy doskonalace leczenia otyłości SCOPE. Uczestniczka kongresów i sympozjów medycznych dotyczacych tematyki żywienia, prolaktyki chorób, promocji zdrowia i medycyny ogólnej. Doswiadczenie zawodowe w pracy
z Pacjentami zdobywała min. w poradniach cukrzycowej i endokrynologicznej w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku, w poradni gastroenterologicznej oraz na szpitalnym oddziale Nadcisnienia Tetniczego i Cukrzycy UCK w Gdańsku, prowadziła również zajęcia edukacyjne dla nowo zdiagnozowanych pacjentów oddziałów szpitalnych. Od lat, z powodzeniem prowadzi jedyne na Pomorzu Centrum Medycyny Żywieniowej i Dietoterapii GR MED, w ramach którego działa Poradnia Dietetyki Medycznej, w której na co dzień zajmuje się tzw. “trudnymi przypadkami”, pacjentami z chorobami autoimmunologicznymi, pacjentami onkologicznymi, z otyłością (w tym olbrzymia), dziećmi z nadmierna masa ciała, pacjentami z różnymi schorzeniami metabolicznymi i endokrynnymi. W ramach swoich zainteresowań naukowych zajmuje się rola kompleksowego leczenia zaburzeń autoimmunologicznych, leczeniem żywieniowym w chorobach autoimmunologicznych i znaczeniem mikroflory jelitowej oraz probiotykoterapii w zdrowiu i chorobie.
Prowadzi szkolenia, warsztaty z zakresu specjalistycznej dietoterapii, chorób autoimmunologicznych, alergii i nietolerancji pokarmowych, jest też prelegentka na konferencjach medycznych i żywieniowych. W trakcie realizacji przewodu doktorskiego, który poświęciła badaniom nad rola dietoterapii i diety eliminacyjnej w leczeniu choroby Hashimoto. Jest zwolenniczka holistycznego podejścia do pacjenta, przyczynowego a nie skutkowego leczenia chorób oraz zwolenniczka medycyny i dietetyki funkcjonalnej. Zaprojektowała i przeprowadziła pierwsze w Polsce badania dotyczące rodzaju i częstotliwości występowania alergii pokarmowych III typu (IgG) u pacjentek z choroba Hashimto.

zespol_monika

Monika Gackowska

dietetyk kliniczny i sportowy, diagnosta laboratoryjny, dietocoach oraz szkoleniowiec.
Absolwentka Collegium Medicum w Bydgoszczy na kierunkach: dietoterapia, żywienie w sporcie oraz analityka medyczna, a także licznych kursów obejmujących żywienie w sporcie i dietocoaching. Obecnie w trakcie studiów na Functional Medicine University w Stanach. Wykładowca akademicki oraz prelegentka na konferencjach medycznych oraz żywieniowych. Z powodzeniem prowadzi Centrum Dietetyki Funkcjonalnej DietoStrefa w Bydgoszczy, gdzie udziela indywidualnych konsultacji żywieniowo diagnostycznych, opierając się na podejściu medycyny funkcjonalnej (przyczynowe, a nie skutkowe leczenie chorób) oraz evidence based medicine. Specjalizuje się w chorobach autoimmunizacyjnych, metabolicznych oraz zaburzeniach ze spektrum autyzmu dziecięcego. Ponadto prowadzi szkolenia z Interpretacji wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka, które pokazują, że brak sztywnych zasad oraz schematów działania tylko indywidualne podejście przynosi wymierne efekty
terapeutyczne. Autorka licznych artykułów publikowanych m.in. w fachowym magazynie Food Forum oraz prasie Bydgoskiej.
Strona internetowa: http://gackowskadietetyk.pl/


dr Łukasz Kowalski

Łukasz Kowalski z wyróżnieniem obronił pracę doktorską w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jego praca doktorska była zatytułowana: „Wpływ żywienia na wrażliwość tkanek na insulinę i leptynę u osób dorosłych”.

Obszary w jakich się specjalizuje są następujące: metody ukierunkowane na kształtowanie sylwetki i poprawianie wydolności fizycznej, zdrowie tarczycy, hormony płciowe i płodność, hormony stresu, mikroflora jelitowa i nadwrażliwości pokarmowe oraz zaburzenia odżywania i zdrowie mentalne.

Łukasz jest członkiem towarzystwa naukowego Nutrition and Metabolism Society.

Opublikował kilkadziesiąt artykułów związanych z żywieniem i aktywnością fizyczną w czasopismach, takich jak: Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich, Fitness Authority oraz Muscular Development. Dwa z jego artykułów ukazały się również w czasopismach naukowych – Roczniki PZH: “Evaluation of biological and clinical potential of paleolithic diet” oraz TRENDS in Sport Sciences: “The question of ergogenic potential of the Paleolithic diet.”

Łukasz miał również możliwość wygłoszenia wykładów na prelekcjach Wszechnicy Żywieniowej SGGW oraz był współautorem prezentacji wygłoszonych na konferencjach naukowych: „Żywienie ludzi aktywnych” oraz „Nutrigenomika i nutrigenetyka w żywieniu ludzi aktywnych”.

Łukasz współpracuje indywidualnie z osobami ćwiczących rekreacyjnie, które chcą poprawić sylwetkę i odzyskać witalność, jak również z osobami zainteresowanymi uzyskiwaniem optymalnych wyników sportowych.
Strona internetowa: 180rekompozycja.pl

Daria Łukowska

mgr Daria Łukowska  dietetyk, trener personalna, fizjoterapeutka. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego oraz Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu. Autorka licznych artykułów o tematyce związanej z żywieniem i aktywnością fizyczną, prowadzi również warsztaty i szkolenia z zakresu dietetyki ogólnej, sportowej oraz diet wegetariańskich. Uczestniczka wielu szkoleń i konferencji z zakresu szeroko pojętej dietetyki klinicznej oraz sportowej. Od dziecka związana ze sportem. Na sobie przetestowała wiele teorii żywieniowych, jednak najbliższa jest jej dieta wegetariańska. Zwolenniczka holistycznego podejścia do pracy z ciałem oraz racjonalnego żywienia, prowadzi bloga „Forma na życie”. Prywatnie – opiekuje się adoptowanym psiakiem, gra na ukulele i rozwija umiejętności aktorskie oraz improwizacyjne.
Strona internetowa: Darialukowska.pl